Dz.U.02.8.70 


ROZPORZĄDZENIE 
MINISTRA INFRASTRUKTURY 


z dnia 14 stycznia 2002 r. 


w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody. 


(Dz. U. z dnia 31 stycznia 2002 r.) 
Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarządza się, co następuje: 


§ 1. Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego. 


§ 2. Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia. 


§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. 


ZAŁĄCZNIK 


PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW 


Tabela 1. Gospodarstwa domowe 
Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych 
Tabela 3. Usługi 
Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie 
Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów 
Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego 
Tabela 7. Roboty budowlane 
Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin 
Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych 


Tabela 1 
Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych 


.---------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                                                  | Przeciętne normy zużycia wody      | 
|     |                                                  |------------------------------------| 
| Lp. | Wyposażenie mieszkania w instalacje              | dm3/ mieszkańca  | m3/ mieszkańca  | 
|     |                                                  | x dobę           | x miesiąc       | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 1   | 2                                                | 3                | 4               | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 1   | Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak           | 30               | 0,9             | 
|     | kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego  |                  |                 | 
|     | lub ulicznego                                    |                  |                 | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 2   | Wodociąg, ubikacja bez łazienki                  | 50 -60*          | 1,5-1,8*        | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 3   | Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i     | 70-90*           | 2,10-2,70*      | 
|     | ciepłej wody                                     |                  |                 | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 4   | Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło     | 80 -100*         | 2,4-3,0*        | 
|     | ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy - gaz z     |                  |                 | 
|     | butli, elektryczny, bojler)                      |                  |                 | 
|-----.--------------------------------------------------.------------------.-----------------| 
| 5   | Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej    | 140-160*         | 4,2-5,4*        | 
|     | wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni |                  |                 | 
|     | osiedlowej lub blokowej)                         |                  |                 | 
.---------------------------------------------------------------------------------------------. 
*  Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych. 

Tabela 2 
Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych 
.-------------------------------------------------------------------------------------------. 
|      |                                                   |               | Przeciętne     | 
| Lp.  | Wyszczególnienie                                  | Jednostka     | normy zużycia  | 
|      |                                                   | odniesienia   | wody           | 
|      |                                                   |               |----------------| 
|      |                                                   | (j.o.)        | dm3/j.o. x dobę| 
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------| 
| 1    | 2                                                 | 3             | 4              | 
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------| 
| 1    | Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna1)         | m2            | 2,5            | 
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------| 
| 2    | Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2)       | m2            | 4,0            | 
|------.---------------------------------------------------.---------------.----------------| 
| 3    | Pieczarkarnie3)                                   | m2            | 5,0            | 
.-------------------------------------------------------------------------------------------. 
Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu: 
1)  15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09 
2)  20 dni/m-c w ciągu całego roku 
3)  30 dni/m-c w ciągu całego roku 

Tabela 3 
Przeciętne normy zużycia wody w usługach 
.----------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                               | Jednostka        | Przeciętne normy zużycia wody       | 
|     |                               |                  |-------------------------------------| 
| Lp. | Rodzaj zakładu                | odniesienia      | dm3/j. o. x dobę | m3/j.o. x miesiąc| 
|     |                               | (j.o.)           |                  |                  | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna                                                        | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 1   | Żłobki                        |                  |                  |                  | 
|     | a) dzienne                    | 1 dziecko        | 130              | 3,9              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) tygodniowe                 | j.w.             | 150              | 4,5              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 2   | Przychodnie lekarskie,        | jeden zatrudniony| 16               | 0,48             | 
|     | ośrodki zdrowia               |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 3   | Izby porodowe                 | 1 łóżko          | 500              | 15,0             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 4   | Szpitale ogólne               | 1 łóżko          | 650              | 19,5             | 
|     | wielooddziałowe               |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 5   | Sanatoria z hydroterapią      | j.w.             | 700              | 21,0             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 6   | Apteki                        | 1 zatrudniony    | 100              | 3,0              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 7   | Domy małego dziecka, rencisty | 1 łóżko          | 175              | 5,3              | 
|     | i pomocy społecznej           |                  |                  |                  | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| II. Oświata i nauka                                                                          | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 8   | Przedszkola                   |                  |                  |                  | 
|     | a) dzienne                    | 1 dziecko        | 40,0             | 1,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) tygodniowe, miesięczne     | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 9   | Szkoły                        |                  |                  |                  | 
|     | a) bez stołówki               | 1 uczeń          | 15,0             | 0,45             | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) ze stołówką                | j.w.             | 25,0             | 0,8              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 10  | Szkoły zawodowe i szkoły      |                  |                  |                  | 
|     | wyższe                        |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) bez laboratoriów           | 1 uczeń (student)| 15,0             | 0,45             | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) z latoratoriami            | j.w.             | 25,0             | 0,8              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 11  | Internaty i domy studenckie   | j.w.             | 100              | 2,4              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 12  | Szkoły z internatami          | 1 uczeń          | 100              | 2,4              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 13  | Placówki wychowania           |                  |                  |                  | 
|     | pozaszkolnego                 |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) bez stołówki               | j.w.             | 15,0             | 0,45             | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) ze stołówką                | j.w.             | 25,0             | 0,80             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 14  | Zakłady                       |                  |                  |                  | 
|     | opiekuńczo-wychowawcze (domy  |                  |                  |                  | 
|     | dziecka, pogotowia            |                  |                  |                  | 
|     | opiekuńcze, ośrodki           |                  |                  |                  | 
|     | szkoleniowo-wychowawcze)      |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) bez natrysków              | 1 łóżko          | 80,0             | 2,4              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) z natryskami               | j.w.             | 160,0            | 4,8              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 15  | Instytuty i placówki          |                  |                  |                  | 
|     | naukowo-badawcze              |                  |                  |                  | 
|     | a) bez laboratoriów           | 1 zatrudniony    | 15,0             | 0,45             | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) z laboratoriami            | j.w.             | 25,0             | 0,80             | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| III. Kultura i sztuka                                                                        | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 16  | Muzea                         | 1 zwiedzający    | 10,0             | 0,3              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 17  | Kina                          | 1 miejsce        | 12,0             | 0,36             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 18  | Teatry                        | j.w.             | 15,0             | 0,45             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 19  | Domy kultury                  | j.w.             | 15,0             | 0,45             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 20  | Biblioteki i czytelnie        | 1 korzystający   | 15,0             | 0,45             | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| IV. Sport i turystyka                                                                        | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 21  | Hotele i motele kat. lux      | 1 miejsce nocleg.| 200,0            | 6,0              | 
|     | (*****)                       |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) z zapleczem                | j.w.             | 250,0            | 7,5              | 
|     |    gastronomicz.              |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | Hotele kat. (****)            | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | Hotele kat. (***)             | j.w.             | 100,0            | 3,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | Hotele pozostałe              | j.w.             | 80,0             | 2,4              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 22  | Pensjonaty i domy wypoczynkowe|                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) kategorii I                | j.w.             | 200,0            | 6,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) kategorii II               | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | c) kategorii III              | j.w.             | 100,0            | 3,0              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 23  | Schroniska i domy wycieczkowe |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) kategorii I                | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) kategorii II               | j.w.             | 100,0            | 3,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | c) kategorii III              | j.w.             | 80,0             | 2,4              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 24  | Obozowiska turystyczne        |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | 1. campingi                   |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     |    a) kategorii I             | j.w.             | 133,0            | 4,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     |    b) kategorii II            | j.w.             | 100,0            | 3,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     |    c) kategorii III           | j.w.             | 66,0             | 2,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | 2. pola biwakowe              | j.w.             | 33,0             | 1,0              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 25  | Pływalnie kryte               | 1 korzystający   | 160,0            | 4,8              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 26  | Pływalnie otwarte             |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | a) wyczynowe                  | 1 korzystający   | 200,0            | 6,0              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) o wykorzystaniu masowym    | j.w.             | 400,0            | 12,0             | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 27  | Sale i hale sportowe z        | 1 ćwiczący       | 66,0             | 2,0              | 
|     | zapleczem sanitarnym dla      |                  |                  |                  | 
|     | ćwiczących                    |                  |                  |                  | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| V. Handel, gastronomia i usługi                                                              | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 28  | Restauracje, jadłodajnie      | 1 miejsce        | 100,0            | 3,0              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 29  | Bary                          | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 30  | Kawiarnie, bary kawowe        | j.w.             | 25,0             | 0,8              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 31  | Sklepy z asortymentem         | 1 zatrudniony    | 30,0             | 0,9              | 
|     | czystych produktów (sklepy    |                  |                  |                  | 
|     | tekstylne, odzieżowe,         |                  |                  |                  | 
|     | obuwnicze, galanteria         |                  |                  |                  | 
|     | skórzana, drogeria, "butiki"  |                  |                  |                  | 
|     | itp.)                         |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 32  | Sklepy ze sprzedażą gotowych  | j.w.             | 40,0             | 1,2              | 
|     | produktów spożywczych (sklepy |                  |                  |                  | 
|     | spożywcze, mięsne itp.)       |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 33  | Sklepy z artykułami           | j.w.             | 40-100*          | 1,2-3,0          | 
|     | przetwórstwa spożywczego      |                  |                  |                  | 
|     | (garmażeryjne, ciastkarskie,  |                  |                  |                  | 
|     | wyrób lodów, sklepy rybne)    |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 34  | Kwiaciarnie i sklepy          | j.w.             | 80,0             | 2,4              | 
|     | zoologiczne                   |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 35  | Zakłady usługowe (szewc,      | 1 zatrudniony    | 15,0             | 0,45             | 
|     | zegarmistrz, krawiec, optyk)  |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 36  | Zakłady pralnicze             | 1 kg bielizny    | 17               |                  | 
|     |                               | lub odzieży      |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 37  | Zakłady fryzjerskie i         | 1 zatrudniony    | 150,0            | 4,5              | 
|     | kosmetyczne                   |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.--------------------------------------------------------| 
| 38  | Zakłady fotograficzne         | Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie | 
|     | -fotografia czarno-biała i    | w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych   | 
|     | kolorowa                      |                                                        | 
|-----.-------------------------------.--------------------------------------------------------| 
| 39  | Magle                         |                  |                  |                  | 
|     | a) zwykły                     | 1 zatrudniony    | 50,0             | 1,5              | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) elektryczno-parowy         | j.w.             | 150,0            | 4,5              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 40  | Łaźnie                        | 1 korzystający   | 200,0            | 6,0              | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 41  | Szalety publiczne             | 1 urządzenie = 1 | 100,0            | 3,0              | 
|     |                               | wc               |                  |                  | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| VI. Zakłady pracy                                                                            | 
|----------------------------------------------------------------------------------------------| 
| 42  | Zakłady pracy, z wyjątkiem    | 1 zatrudniony    | 15,0             | 0,45             | 
|     | określonych w lp. 43          |                  |                  |                  | 
|-----.-------------------------------.------------------.------------------.------------------| 
| 43  | Zakłady pracy                 |                  |                  |                  | 
|     | a) w których wymagane jest    | j.w.             | 60,0             | 1,5              | 
|     | stosowanie natrysków          |                  |                  |                  | 
|     |                               |                  |                  |                  | 
|     | b) przy pracach szczególnie   | j.w.             | 90,0             | 2,25             | 
|     | brudzących lub ze środkami    |                  |                  |                  | 
|     | toksycznymi                   |                  |                  |                  | 
.----------------------------------------------------------------------------------------------.
* W zależności od asortymentu sklepu 

Tabela 4 
Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich 
.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------. 
|      |                                    |             | Przeciętne normy zużycia wody                                      | 
|      |                                    |             |--------------------------------------------------------------------| 
|      |                                    | Jednostka   | obiekty         |              | obiekty i fermy     |             | 
|      |                                    | odniesienia | inwentarskie    |              | wielkotowarowego    |             | 
| Lp.  | Zwierzęta                          | (j.o.)      | drobnotowarowe  | m3/miesiąc   | przemysłowego chowu | m3/miesiąc  | 
|      |                                    |             | dm3/j.o. x dobę |              | dm3/j.o. x dobę     |             | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 1    | 2                                  | 3           | 4               | 5            | 6                   | 7           | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 1    | Konie                              | 1 zwierzę   | 50              | 1,5          | 65                  | 2,00        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | źrebięta                           | 1 zwierzę   | 30              | 0,90         | 40                  | 1,20        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 2    | Krowy                              |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | a) mleczne i sztuki wyrośnięte     | 1 zwierzę   | 70              | 2,10         | 120                 | 3,60        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | b) bydło mleczne (do 1,5 roku)     | 1 zwierzę   | 35              | 1,00         | 40                  | 1,20        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | c) jałówki i bukaty powyżej        | 1 zwierzę   | 40              | 1,20         | 60                  | 1,80        | 
|      |    1,5 roku                        |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | d) buhaje                          | 1 zwierzę   | 80              | 2,40         | 100                 | 3,00        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 3    | Świnie                             |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | a) tuczniki                        | 1 zwierzę   | 20              | 0,60         | 30                  | 0,90        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | b) prosięta do 4 m-cy              | 1 zwierzę   | 10              | 0,30         | 15                  | 0,45        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | c) maciory z przychówkiem          | 1 zwierzę   | 70              | 2,1          | 50                  | 1,50        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | d) knury                           | 1 zwierzę   | 25              | 0,75         | 35                  | 1,00        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 4    | Kozy, owce                         |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | a) dorosłe                         | 1 zwierzę   | 8               | 0,27         | 10                  | 0,30        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | b) jagnięta                        | 1 zwierzę   | 5               | 0,15         | 7                   | 0,21        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 5    | Drób                               |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | a) brojlery                        | 1 ptak      | 0,3             | 0,01         | 0,5                 | 0,015       | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | b) kury                            | 1 ptak      | 1,0             | 0,03         | 1,4                 | 0,042       | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | c) kaczki                          | 1 ptak      | 11              | 0,33         | 16,5                | 0,50        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | d) gęsi                            | 1 ptak      | 17              | 0,51         | 23                  | 0,70        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | e) indyczki                        | 1 ptak      | 2,0             | 0,06         | 4,0                 | 0,12        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 6    | Nutrie                             |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | a) chów wodny                      |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      |    - sztuki dorosłe                | 1 zwierzę   | 30              | 0,90         |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      |    - matki z młodymi               | 1 zwierzę   | 45              | 1,40         |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | b) chów suchy                      |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      |    - sztuki dorosłe                | 1 zwierzę   | 6               | 0,20         | 8                   | 0,24        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      |    - matki z młodymi               | 1 zwierzę   | 8               | 0,20         | 11                  | 0,33        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 7    | Lisy, norki                        | 1 zwierzę   | 6               | 0,20         | 8                   | 0,24        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 8    | Króliki                            | 1 zwierzę   | 0,6             | 0,02         | 1                   | 0,03        | 
|------.------------------------------------.-------------.-----------------.--------------.---------------------.-------------| 
| 9    | Lecznice weterynaryjne             |             |                 |              |                     |             | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | - zwierzęta małe                   | 1 zwierzę   | 40              | -            | 50                  | 1,25        | 
|      |                                    |             |                 |              |                     |             | 
|      | - zwierzęta duże                   | 1 zwierzę   | 80              | -            | 100                 | 2,50        | 
.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------. 

Tabela 5 
Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów 
.---------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                                         |             | Przeciętne normy zużycia wody | 
|     |                                         | Jednostka   |                               | 
|     |                                         |             |-------------------------------| 
| Lp. | Rodzaj pojazdu, warsztatu               | odniesienia | dm3/j.o.     | m3/j.o. x      | 
|     |                                         | (j.o.)      | mycie        | miesiąc        | 
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------| 
| 1   | 2                                       | 3           | 4            | 5              | 
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------| 
| 1   | Pojazdy mechaniczne                     |             |              |                | 
|     |                                         |             |              |                | 
|     | a) traktor, przyczepa; 4-krotne         | 1 szt.      | 300          | 1,20           | 
|     |    mycie pojazdu w m-cu. Zużycie        |             |              |                | 
|     |    wody na 1 mycie                      |             |              |                | 
|     |                                         |             |              |                | 
|     | b) samochód ciężarowy, wóz              | 1 szt.      | 500          | 1,50           | 
|     |    asenizacyjny; 3-krotne mycie         |             |              |                | 
|     |    pojazdu w m-cu. Zużycie wody na      |             |              |                | 
|     |    1 mycie                              |             |              |                | 
|     |                                         |             |              |                | 
|     | c) samochód osobowy; 3-4-krotne         | 1 szt.      | 175          | 0,53           | 
|     |    mycie w m-cu. Zużycie wody           |             |              |                | 
|     |    na 1 mycie                           |             |              |                | 
|     |                                         |             |              |                | 
|     | d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne      | 1 szt.      | 600          | 2,40           | 
|     |    mycie w m-cu. Zużycie                |             |              |                | 
|     |    na 1 mycie                           |             |              |                | 
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------| 
| 2   | Silniki (poza elektrycznymi             | 1 szt.      | 15           | 0,45           | 
|     | na 1 kW)                                |             |              |                | 
|-----.-----------------------------------------.-------------.--------------.----------------| 
| 3   | Warsztaty remontowe, kowalskie          | 1           | 40           | 1,2            | 
|     |                                         | obrabiarka, |              |                | 
|     |                                         | palenisko   |              |                | 
|     |                                         | itp.        |              |                | 
.---------------------------------------------------------------------------------------------. 

Tabela 6 
Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego 
.-------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                                       | Jednostka           | Przeciętne normy      | 
| Lp. | Rodzaj zakładu                        | odniesienia (j.o.)  | zużycia wody          | 
|     |                                       |                     | m3/j.o.               | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 1   | 2                                     | 3                   | 4                     | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 1   | Zakłady mleczarskie                   |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | a) wyrób masła                        | 1.000 dm3 mleka     | 3,0                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | b) wyrób sera                         | 1.000 dm3 mleka     | 4,0                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | c) zlewnie mleka                      | 1.000 dm3 mleka     | 0,3                   | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 2   | Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie    | 1.000 dm3 piwa lub  | 5,0                   | 
|     | napojów bezalkoholowych               | produktu            |                       | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 3   | Piekarnie                             | 1.000 kg pieczywa   | 2,0                   | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 4   | Rzeźnie                               |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | a) bydło:                             |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     |    - sztuki duże                      | 1 szt.              | 0,3                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     |    - sztuki małe                      | 1 szt.              | 0,1                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | b) trzoda chlewna                     | 1 szt.              | 0,5                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | c) konie                              | 1 szt.              | 0,35                  | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 5   | Przetwarzanie mięsa:                  |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz | 1 t wyrobu          | 50,0                  | 
|     | wytwórnie wyrobów garmażeryjnych      |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | b) fabryki konserw                    |                     | 35,0                  | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 6   | Punkt skupu zboża i nasion            | 1 m2 pow.           | 0,5                   | 
|     |                                       | użytkowej/m-c       |                       | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 7   | Laboratoria                           | 1 m2 pow.           | 0,1                   | 
|     |                                       | użytkowej/m-c       |                       | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 8   | Wytwórnie makaronów                   | 1.000 kg wyrobu     | 1,4                   | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 9   | Gorzelnie i cukrownie                 | 1.000 dm3 spirytusu |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     |                                       | 1.000 kg cukru      | 115,0                 | 
|-----.---------------------------------------.---------------------.-----------------------| 
| 10  | Garbarnie                             |                     |                       | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | - skórki duże                         | 1 szt.              | 1,0                   | 
|     |                                       |                     |                       | 
|     | - skórki małe                         | 1 szt.              | 0,5                   | 
.-------------------------------------------------------------------------------------------. 

Tabela 7 
Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych 
.------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                                                | Jednostka    | Przeciętne normy   | 
| Lp. | Rodzaj czynności                               | odniesienia  | zużycia wody       | 
|     |                                                | (j.o.)       | m3/j.o.            | 
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------| 
| 1   | 2                                              | 3            | 4                  | 
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------| 
| 1   | Płukanie żwiru, piasku, tłucznia               | 1 m3         | 0,75               | 
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------| 
| 2   | Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem | 1 m3 betonu  | 3,0                | 
|     |                                                | 1 t wapna    |                    | 
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------| 
| 3   | Wykonanie betonu, zaprawy cementowej,          | 1 m3         | 0,15               | 
|     | wapiennej, muru z kamienia                     |              |                    | 
|-----.------------------------------------------------.--------------.--------------------| 
| 4   | Wykonanie muru z cegieł                        | 1.000 szt.   | 0,1                | 
.------------------------------------------------------------------------------------------. 

Tabela 8 
Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami: 
a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c - chwastobójczymi 
.--------------------------------------------------------------------------------------------------. 
|      |                     | Środek      |             | Przeciętne normy | Przeciętne normy     | 
|      |                     | chemiczny   | Jednostka   |                  | zużycia wody         | 
|      |                     |             |             |                  |----------------------| 
| Lp.  | Rodzaj upraw        | x ilość     | odniesienia | zapotrzebowania  | m3/j.o.  | łącznie   | 
|      |                     | zabiegów    | (j.o.)      | wody m3/j.o.     | rok      | na        | 
|      |                     |             |             | zabieg           |          | zabiegi   | 
|      |                     |             |             |                  |          | m3/ha rok | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 1    | 2                   | 3           | 4           | 5                | 6        | 7         | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 1    | Drzewa owocowe      |             |             |                  |          |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      | - młode             | a x 4       | ha          | 0,5              | 2,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 8       | ha          | 0,5              | 4,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 2       | ha          | 0,3              | 0,6      | 6,6       | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      | - stare             | a x 5       | ha          | 1,5              | 7,5      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 10      | ha          | 1,5              | 15,0     |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 2       | ha          | 0,5              | 1,0      | 23,5      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 2    | Krzewy jagodowe     | a x 4       | ha          | 0,5              | 2,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 4       | ha          | 0,5              | 2,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,3              | 0,3      | 4,3       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 3    | Kapusta             | a x 3       | ha          | 0,3              | 0,9      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1,5     | ha          | 0,3              | 0,45     | 1,35      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 4    | Cebula              | a x 1       | ha          | 0,3              | 0,3      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 2       | ha          | 0,3              | 0,9      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 2       | ha          | 0,3              | 0,6      | 1,8       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 5    | Pomidory            | b x 2       | ha          | 0,6              | 1,2      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,3              | 0,3      | 1,5       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 6    | Ogórki              | a x 2       | ha          | 0,3              | 0,6      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 2       | ha          | 0,6              | 1,2      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,3              | 0,3      | 2,1       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 7    | Fasola              | a x 1       | ha          | 0,3              | 0,3      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 2       | ha          | 0,6              | 1,2      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1,5     | ha          | 0,3              | 0,45     | 1,95      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 8    | Groszek zielony,    |             |             |                  |          |           | 
|      | buraki ćwikłowe,    | a x 2       | ha          | 0,3              | 0,6      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      | marchew             | c x 1,5     | ha          | 0,3              | 0,45     | 1,05      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 9    | Pozostałe warzywa   | a x 2       | ha          | 0,3              | 0,6      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 0,5     | ha          | 0,6              | 0,3      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1,5     | ha          | 0,3              | 0,45     | 1,35      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 10   | Rzepak              | a x 2       | ha          | 0,45             | 0,9      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 1       | ha          | 0,50             | 0,5      | 1,4       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 11   | Ziemniaki           | a x 2       | ha          | 0,45             | 0,9      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 3       | ha          | 0,5              | 1,5      | 2,4       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 12   | Buraki              | (a+b) x 3   | ha          | 0,45             | 1,35     |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,45             | 0,45     | 1,8       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 13   | Lucerna nasienna    | (a+b) x 3   | ha          | 0,8              | 2,4      | 2,4       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 14   | Groch               | (a+b) x 2   | ha          | 0,45             | 0,9      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      | 1,3       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 15   | Chmiel              | a x 2       | ha          | 2,0              | 4,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 6       | ha          | 2,0              | 12,0     | 16,0      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 16   | Zboża               | b x 2       | ha          | 0,4              | 0,8      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,45             | 0,45     | 1,25      | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 17   | Kukurydza           | a x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      | 0,4       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 18   | Truskawki           | a x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | b x 2       | ha          | 1,0              | 2,0      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      | 2,8       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 19   | Len                 | a x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      |           | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |                     | c x 1       | ha          | 0,4              | 0,4      | 0,8       | 
|------.---------------------.-------------.-------------.------------------.----------.-----------| 
| 20   | Tytoń               |             |             |                  |          |           | 
|      |   odkażanie ziemi   | a x 2       | ha          | 0,4              | 0,8      | 0,8       | 
|      |                     |             |             |                  |          |           | 
|      |   pod rozsadę       | b x 1       | ha          | 1,6              | 1,6      | 1,6       | 
|------.---------------------.---------------------------.-----------------------------------------| 
| 21   | Mycie i płukanie    |                           |                                         | 
|      | sprzętu ochrony     | 1 zabieg                  | 1/2 pojemności zbiornika opryskiwacza   | 
|      | roślin              |                           |                                         | 
.--------------------------------------------------------------------------------------------------. 

Tabela 9 
Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych 
.--------------------------------------------------------------------------------------------------. 
|     |                                             |                    | Przeciętne normy        | 
|     |                                             | Jednostka          | zużycia wody            | 
|     |                                             |                    |-------------------------| 
| Lp. | Wyszczególnienie obiektu                    | odniesienia (j.o.) | dm3/j.o.  | m3/j.o. x   | 
|     |                                             |                    | x dobę    | miesiąc     | 
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------| 
| 1   | 2                                           | 3                  | 4         | 5           | 
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------| 
| 1   | Budynki koszarowe, sztabowe,                |                    |           |             | 
|     | administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z |                    |           |             | 
|     | przyborami sanitarnymi:                     |                    |           |             | 
|     |                                             |                    |           |             | 
|     | - z zimną i ciepłą wodą                     | 1 żołnierz w       | 200       | 6,0         | 
|     |                                             | zbiorowym          |           |             | 
|     |                                             | zakwaterowaniu     |           |             | 
|     |                                             |                    |           |             | 
|     | - z zimną i ciepłą wodą                     | 1 żołnierz         | 50        | 1,5         | 
|     |                                             | zawodowy lub       |           |             | 
|     |                                             | pracownik cywilny  |           |             | 
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------| 
| 2   | Kuchnie i stołówki                          | 1 konsument        | 140       | 4,2         | 
|     |                                             |                    |           |             | 
|     | kasyna                                      | 1 konsument        | 120       | 3,6         | 
|     |                                             |                    |           |             | 
|     | kluby oficerskie                            | 1 konsument        | 50        | 1,5         | 
|-----.---------------------------------------------.--------------------.-----------.-------------| 
| 3   | Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej | 1 pojazd           | 1.500/1   |             | 
|     |                                             |                    | pojazd 1  |             | 
|     |                                             |                    | mycie     |             | 
.--------------------------------------------------------------------------------------------------.